26 september 2016

Min aknehistoria del 4 - Isotretinoin månad 1

Nu är jag tillbaka med ett nytt akneinlägg. En hel del förändringar har skett sedan sist. Jag började Isotretinoin-kuren i samband med skolstarten, alltså den 29.8.
Jag tänkte lista upp en massa biverkningar och svärta de jag har fått under de första fyra veckorna så får ni se riskerna/de dåliga sidorna med denna kur. De är verkligen många. 

Torra läppar och torr hud, torr näsa = näsblod (har inte haft rinnande näsblod men nog blod i näsan), huvudvärk, trötthet, ryggsmärta, led- och muskelvärk, lever påverkan, torra, irriterade och känsliga ögon, förhöjda blodvärden, förhöjt blodsocker, försämrat mörkerseende, håravfall, torrt hårbotten, självmordstankar och nedstämdhet/depression.

Torra läppar och torr hud fick jag redan den fjärde dagen efter att jag börjat äta medicinen. Den biverkningen har gått i vågor. Vissa dagar har mitt ansikte varit normalt och vissa dagar riktigt torrt. Det torra hårbottnet fick jag i vecka två.

Tröttheten började den andra veckan. Jag kan ta korta tupplurer mitt på dagen och ändå somna på kvällen. Det har jag inte kunnat göra förut. Att stiga upp tidigare än klockan 8 på morgonen är big no no för mig just nu.

Mina ögon blev känsliga den andra veckan. Jag har använt mina solglasögon varje dag. Både mot solen och som luftmotstånd. Eftersom mina ögon är känsliga tål de inte torr luft.

Som sagt har jag även känt av nedstämdhet och depression. Jag har känt mig så osäker på mig själv pga av att jag inte använt smink (vilket är näst intill omöjligt under denna kur). Jag har känt mig ful och äcklig varje dag.

Nu har det som sagt gått fyra veckor (29 dagar) vilket är ca. en fjärdedel av kuren. Kuren är 4-6 månader lång beroende på "läketiden" och på hur svår akne man har.

Det är väldigt vanligt att ha ett förvärringsskede under den första månaden och det kan jag säga att jag har haft. Min hud har bara blivit sämre och sämre. Både i ansiktet och på övre ryggen. Man kan vänta sig se förbättring efter 2-3 månader så jag måste stå ut tills dess.

Nedan får ni några bilder på min hud då jag började kuren och hur den ser ut idag.

29. 8:
Så här såg mina läppar ut 2 veckor in på kuren:


26.9 (dag 29):Som ni ser kan man se en liten förbättring på den ena kinden. Jag har även märkt att min hud har ett fina lyster och jag kan se att förbättringsprocessen har påbörjats.

4 kommentarer:

 1. Jag har också ätit samma medicin! Fick en hel del biverknigar i början men sen vände det och min hud blev sakta bättre :) åt den ett halvt år.

  SvaraRadera
 2. En av mina goda vänner testade på att ändra totalt på sin kost, med hjälp av en hälsokostrådgivare, och efter 6 veckor har hon nu bort nästan all sin akne! Om du känner att medecinen är tung så kanske en förändring i kosten kan hjälpa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min akne är inte på grund av min kost. Jag har akne som går i släkten och har haft det i sju år. Jag gillar inte dessa piller men det är värt det i slutändan :)

   Radera