20 januari 2018

Om valet av president

Jag har aldrig skrivit om politik på min blogg. Jag har aldrig riktigt sagt vad jag tycker om politik, mer specifikt Finlands politik.
För första gången ska jag rösta i presidentval, eller något val överhuvudtaget. Jag är 20 år gammal, vilket betyder att jag fick min rösträtt för dryga två år sedan och detta blir min första röst.

Först tänkte jag inte rösta, för jag vet ju inget om politik, och det är redan självklart vem som vinner valet, men jag bestämde mig för att göra det i alla fall. För att höja röstprocenten och för att jag är lite ledsen och besviken på en grej. Vad är jag besviken på? Jo, valplakaten.

Valplakaten är en ganska liten detalj i hela valkampanjen, men en liten detalj blev stor för mig.
Jag gick förbi plakaten och lade märke till att bara ett av plakaten har text på både finska och svenska och det var Pekka Haavistos. Jag tänkte inte desto mer på det just då, men nu i efterhand betyder det ganska mycket för mig, att Haavisto tar de svensktalande finländarna i beaktande.
Jag kanske bryr mig extra mycket om det för att jag studerar svenska och för att finlandssvenskheten betyder mycket för mig, men jag fick verkligen en tankeställare på hur kritiskt finlandssvenskarnas läge är. Inte för att allt rasar på grund av detta men små detaljer kan bli stora i framtiden och jag tycker att alla borde fundera extra mycket på vem en lägger sin röst på. Sen finns det ju flera faktorer som påverkar valet av president men de tar jag inte ställning till i detta inlägg. 


Mobilbild

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar